Bilder från Underjorden

Sedan en tid har vi pysslat med att bygga om det lilla sovrummet vid entrén till en tvättstuga samt utöka toan nere med en duschhörna (mer om det senare kanske). I samband med detta måste förstås nya avlopp dras och då fick jag tillfälle att ge mig in i den annars otillgängliga krypgrunden. Här kommer några bilder och ord om det jag såg när jag kröp runt därinne.

De flesta har nog upptäckt att det inte finns någon inspektionslucka för att ta sig in under huset. Den enda vägen in är genom att gräva en dryga metern djup grop och sedan krypa under kanten på grunden. Marken ligger lägre på insidan så det går lätt att ta sig in när man väl grävt sig ner till grundkanten. Jag fick hjälp av en ryss(!) med att gräva mig in. Det är ett drygt jobb annars.

Grunden är byggd i olika kammare. Mellan kamrarna finns väggar lika tjocka som grunden runt huset men det går enkelt att ta sig under väggarna om man vill krypa runt precis överallt. På bilden syns de kamrar jag skymtade. Det kan finnas fler jag inte såg men under garaget finns antagligen ingen kammare eller krypbart utrymme. På bilden har jag också markerat åt vilka håll bilderna är tagna. Det gick tyvärr inte att ta några bilder in mot kammaren under köket då alla gluggar dit var igentäppta med tegelstenar.grundkammare-m-bilder

Väl inne syns hur betongbjälklaget är uppbyggt med prefabricerade betongelement (likt upp och nervända U:n) lagda bredvid varandra som ett lock ovanpå grunden. Efter vad jag hittat på nätet kallas det ERGE-bjälklag och var vanligt i radhus/kedjehus på sextiotalet.

Under golven inne i huset är skarvarna mellan betongelementen ”igenspacklade” med betong. Här och där har ändå sprickor uppstått och det är antagligen förklaringen till de kalla golv som många hus lider av. Det kan blåsa ganska friskt upp från krypgrunden genom springorna.

De prefabricerade betongelementen är klädda med gulnat papper som fortfarande är torrt och fint. På enstaka ställen finns ”fuktrosor” som torkat men annars ser allt mycket välbevarat ut. Insidan av grundväggen var däremot mörk av fukt och med iskristaller som gnistrade.

nya_avloppet
På första bilden ansluter de nya avloppen till det gamla gjutjärnsröret där det kommer ut från ”kammarväggen” mellan förrådet och gamla sovrummet/nya tvättstugan. I ovankant på väggen syns öppningarna som låter luft cirkulera mellan de olika kamrarna. Det var där jag stack in kameran när jag tog bilderna.

rakt_fram_under_oljetanken
Andra bilden visar den grova huvudavloppsledningen (150 mm?) under förrådet. Det är den gjutjärnsledningen på förra bilden ansluter till. Man ser att den är isolerad och hänger i märlor från betongelementen.

utsikt_mot_garaget
På tredje bilden ser vi samma ledning fortsätta in under garaget och jag antar att det är en vägg som skymtar där.

at_hager_under_oljetanken
På fjärde bilden fortsätter avloppet in i huset där det senare går ner till klenare dimension (100 mm) och svänger in mot köket. En lämplig plats för en inspektionslucka kunde vara ute i förrådet (i höjd med oljetankens plats) och då skulle man komma ner till det utrymme vi sett på bilderna ovan.

Med en lucka och små gångar in i resp kammare finns möjlighet att inspektera hela grunden vid behov. För löpande kontroll kan det också vara bra med en trådlös hygrometer i den skuggigaste delen av grunden.

under_vardagsrummet
Sista bilden visar utsikten mot kammaren under vardagsrummet. I vårt hus är det den del av grunden som får minst sol men även här ser betongbjälklagets papper torrt ut. Däremot ser marken ut att vara ganska ”svampig” överallt. 

Sammanfattningsvis tycker jag vår krypgrund såg fräsch ut bortsett från insidan av grunden som var fuktig och skulle behöva dräneras med ett lager grus på utsidan. Det är mycket prat om krypgrunder som riskkonstruktioner men den risken måste vara störst med ett bjälklag i organiskt material. I våra krypgrundar finns inget som kan ruttna (bortsett från kvarlämnad bråte) men med tiden kan fukt vandra uppåt i betongen och skapa röta i trä som ligger direkt an mot betongen inne i huset ovanför.

Även om jag inte såg något konstigt tänkte jag för säkerhetsskull ta upp en inspektionslucka i förrådet. Sen får vi se om jag får gräva själv eller om jag kan anlita en ryss som ställföreträdande mullvad.

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.