Öppet nät eller öppet nät?

Efter att ha kollat runt lite har jag förstått att intresset för att dra in fiber inte är stort i vårt område. Kanske beror ointresset delvis på den pajkastning som pågått mellan leverantörerna. En återkommande debattfråga har varit vem som egentligen erbjuder ett ”öppet nät”, där du slipper bli inlåst och hänvisad till endast en leverantörs utbud. När jag fick Teknikbyråns senaste braskande utskick (med summa sex utropstecken i rubriken) tröttnade jag på tjafsandet och började gräva lite i saken.

Det jag kom fram till efter att ha kontaktat både Teknikbyrån, Svensk infrastruktur och kommunen, är att båda har rätt – i teorin. Svensk infrastruktur erbjuder ett nät där du tillhör dom men där du enkelt, ibland med noll månaders uppsägningstid, kan byta mellan ett flertal bredband-, tele- eller TV-leverantörer som alla säljer sina tjänster via samma kabel.

Teknikbyrån argumenterar att du med deras lösning inte ”ägs” av någon. Du blir uppkopplad direkt till det operatörsneutrala Österåkers stadsnät och är därmed fri att välja vilken du vill av de leverantörer som finns där (Tele2, Bredbandsbolaget, Bredband2, AllTele, Ownit samt Teknikbyrån, enligt Teknibyrån själva). Så långt låter allt väldigt bra. Problemet är att bristande kundunderlag, fysiska begränsningar och höga avgifter gör att konkurrensen i nätet inte fungerar. Det har lett till att alla leverantörer inte finns tillgängliga överallt.

I Österskär finns bara Teknikbyrån att välja för den som är ansluten till stadsnätet. För att byta till någon annan krävs att tillräckligt många går ihop och vill byta till samma bolag, och därmed gör det värt investeringen (fysiska omkopplingar i kabelskåp etc) för leverantören. Enligt Christian Wirth på kommunen gör dock det klena kundunderlaget att tjänsteleverantörerna helst undviker att klampa in på varandras områden och därmed hacka sönder marknaden ytterligare.

Min personliga slutsats är att du med Svensk infrastruktur hamnar i ett stängt nät men med en uppsjö av tjänsteleverantörer som du enkelt kan byta mellan utan att någon behöver meka i kabelskåpet ute på gatan. Att tjänsteleverantörerna enkelt når mängder av kunder i deras nät utan stora egna kostnader, bådar för att utbudet kommer att bestå eller växa.

Att tillhöra Österåkers stadsnät innebär i teorin total frihet. Så länge som antalet kunder i nätet är förhållandevis få och kostnaderna för att börja leverera tjänster i nätet stora, kommer tjänsteutbudet dock vara begränsat. Under tiden riskerar du att bli hänvisad till den enda leverantör som finns i ditt område och därmed i praktiken inlåst i ett öppet nät.

Det här inlägget postades i Anslagstavlan, Fibernätanslutning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.