Valborgsfirandet

p43025441Det var mycket folk på ängen och rekodmånga  fackelbärare, 103 st. Det var roligt att höra skolkören   sjunga, och se de stolta föräldrarna och syskon lyssna på sina barns sång. Det var nog 1:a gången i historien vi hade 2 körer som sjöng tillsammans, gammalt som ung. Korvförsäljningen gick galant, allt tog slut förutom korven, men de hade utökat sortimentet med bullar, smörgåsar och kaffe. Klass 5 b fick nog ihop  till sin klassresa. Det var en lyckad familjefest

Anne gick runt med sparbössan för att få in en liten slant till den 27 man stora barnkören. Det räckte till korv och festis till alla samt 500 kr till skolan som ska överräckas till rektorn för att komma körsången till godo. Jag hoppas att de  kommer att sjunga nästa år igen.

Det enda som inte var lyckad var alla de lövsäckar i brasan som innehäll blöta löv som delvis stått packade sen i höstas och slängts på elden. Jag trodde i min enfald att alla villaägare visste att det var förbjudet att bränna löv, torra liksom blöta. Det hade varit lättare att köra lövsäckarna till brännbacken än att släpa upp dem till brasan.

Att slänga sura löv på brasan år samma sak som att inte ta hänsyn till de som bor runt Kvarnbergete. Löven avger en obehaglig lukt och rök som tränger in i husen och som dessutom är hälsofarlig, förutom att den kan utlösa astmaattacker. Detta medför också att  de frivilliga eldvakterna måsta andas in hälsofarlig rök när de försöker att se till att allt bränns upp.

Ni kanske inte vet om att det kostar ca 10000 kr att anordna Valborg, den största kostnaden är elden, den kosta mellan 5 – 7000 kr som fördelas på 600 kr i polistillstånd, resten av pengarna går till att det kommer en traktor som puttar ihop allt ris som slängts till en stor brashög samt att forsla bort askan och det som inte brann upp. Det kostar mera ju mera  material som finns kvar som t.ex blöta löv och sura stubbar som inte brinner. Resterande 3000 kr av pengen går till kör och hyra av ljudanläggning.

ÖVF betalar för ihopfösning av brasan och bortforsling av askan. Resten av kostnaderna delas 50-50 mellan oss och Tuna Gårds VF. Den enda inkomsten vi har är fackelförsäljningen eftersom vi har lejt ut korvförsäljningen till Österskärs skolan eftersom det inte fanns frivilliga korvförsäljare att uppbringa. Fackelförsäljningen täcker inte kostnaderna utan den pengen tas från föreningskassan. Har du inte än betalt medlemsavgiften än så passa på att betala in den nu.

Jag vill passa på att tacka  alla frivilliga som har ställt upp båda från vår förening och från Tuna Gårds Förening

Nu är det bara att börja planera för nästa Valborg och förtydliga våra skyltar med – Inga löv eller sura stubbar -.

Ulrike

Det här inlägget postades i Anslagstavlan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.