Om bergvärme

Efter de senaste årens kalla vintrar är det fler och fler som väljer att gå över till bergvärme, och på sista tiden har containrar för borrkax varit en vanlig syn på Riddarvägen. Tvärtemot vad många tror är inte värmen i urberget en oändlig resurs, tillskottet från jordens inre är blygsamma 0,06 w/m2, utan istället är det den värme som ackumulerats under årmiljoner som vi tullar på med våra energibrunnar.

För att inte ta för mycket energi ur berget så att temperaturen sjunker, energiuttaget måste vara i balans med värmetillskottet underifrån och ovanifrån, måste det vara minst 20 meter mellan varje borrhål. Den som slarvar med detta riskerar att få se både sin och sina närmaste grannars dyrbara bergvärmepumpar, förvandlas till simpla elpannor i effektivitet inom några tiotals år.

För att minska risken för att vi sågar av den gren vi sitter på och förstör för både oss själva och andra, förelår jag att vi samlar information om alla energibrunnar i vårt område här på hemsidan (se sidan ”Energibrunnar” under ”Husritningar och dokument”). Kartor i skala 1:500 på din installation finns att få hos kommunen. Jag tog själv ut en karta i samband med att vår granne ska borra inom kort. Kontrollmät gärna kartan från kommunen. Vår visade flera meter fel.

Ett annat sätt att minska risken för nedkylning av berget på, är att använda s.k. frikyla. Då utnyttjas bergets relativt låga temperatur för att kyla huset på sommaren och värmen går istället ner i berget där det lagras till vintern. Den här tekniken är en annan av de stora fördelarna med bergvärme och kan kyla ditt hus heta sommardagar för bara kostnaden av att driva en cirkulationspump och en fläkt.
bergvarmeinstallation-0011

Det här inlägget postades i Anslagstavlan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.