Goda grannar

Det har varit intressant att följa diskussionen om grannsämja och oljud/störningar som pågått i villaföreningen. I en motion till årsmötet föreslogs regler för vilka tider som oljud ska få förekomma och det tycker jag är en bra idé. Då är det enkelt att veta vad som gäller, men vad ska hända med den som bryter mot reglerna? Finns det inga sanktioner är det meningslöst med regler.

För egen del har vi satt upp följande tider för renoveringsarbete för att inte störa våra grannar.

Vardagar (efter jobbet): 17.30-20.00
Helger: 10.00-18.00

Vi har också valt att använda handverktyg om det ska sågas en planka strax efter kl 10 t ex, men när vi anlitat hantverkare har dom kommit och gått som dom vill utan att vi kunnat påverka.

För att förekomma framtida bullerstörningar har vi byggt en 10 cm tjock ljudisolerande vägg mot grannen på övervåningen. Det kan jag rekommendera alla som störs av oljud från husen intill. Det är lätt att glömma att det går att göra saker själv också. Husen är väldigt lyhörda i sin konstruktion annars.

Ett större problem än oljud tror jag är inställningen och respekten för grannars egna val. Som bekant handlar grannsämja om att visa hänsyn och det går att båda hållen.

Det finns grannar som bryter överenskommelser, ljuger och ställer krav på hur det ska se ut utanför deras egna tomtgränser. Det kan gälla häckar, buskar, planteringar som man har egna starka åsikter om. Efter vad jag hört har det hänt fler än en gång med olika grannar vilket är allvarligt.

Sådana här buffliga maffiafasoner är förstås fullständigt oacceptabla och ovärdiga boende i ett välanpassat bostadsområde, för att inte tala om hur det dödar grannsämjan totalt. Naturligtvis strävar man efter samförstånd men kommer man inte överens bestämmer var och en över sin tomt. Respektera!

Det här inlägget postades i Anslagstavlan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.