Ny planlösning i gammalt hus

Redan när vi såg planlösningen för första gången i prospektet för Riddarvägen 116 (A-typen), insåg vi att den var långt ifrån optimal. Sovrummen på övervåningen kändes inte riktigt jämnt fördelade med ett jätterum och två små. Inte heller kändes tvättstugan så rolig där den fanns inträngd mellan köket och ett förråd. Vi började skissa på en gång.

A-hus höger gavel Bottenvåning

A-hus höger gavel Bottenvåning

A-hus höger gavel Övervåning

A-hus höger gavel Övervåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besiktningsmannen som vi anlitade när vi senare flyttade in, sa att ingenting var bärande på övervåningen. Sant eller inte så gav det oss i alla fall mod att spåna fritt. Tittar man på den vågformade taklinjen på våra hus så borde det funnits mer av bärande väggar under takstolarna, så det blev en av sakerna vi ville skapa.

Plan1

Med små leriga barn och dessutom två hundar som ofta behövde tvättas av blev en funktionell tvättstuga vår första prioritet. Den fick gärna vara placerad centralt av trivselskäl och nära entrén av praktiska skäl. Valet föll på att göra om sovrummet vid hallen vilket var ganska lätt. Vatten drogs från badrummet och under huset var det lätt att dra nya avloppsrör.

Ett sovrum fattigare tittade vi på hur väggarna gick inne i gamla tvättstugan. Bortsett från där pannrummet buktade ut så gick väggarna i en rät linje från garaget till köket. Om pannrummet kapades med någon meter kunde vi skapa ett fint proportionellt sovrum där. Visserligen med många dörrar men allt har sitt pris. Som sluss till garaget skapades en klädkammare och ett grovomklädningsrum för rid- och grovarbetskläder.

plan2På övervåningen gick de flesta väggarna i originalplanlösningen parallellt med takstolarna och kunde inte ta så mycket last på grund av det, men när vi började riva nöp sågen ändå fast i vissa partier och man funderade en del på hur det skulle gå. Mycket spännande! Även om inte väggarna var bärande fanns det ändå en viss last så vi säkrade med stämp allteftersom. 

Vi tyckte inte det fanns så mycket att vinna på att bygga en takkupa så det fick räcka med att flytta ut väggen till kattvinden så mycket som var funktionellt. Med takfönster blev det mer ljus och snedtaket gav också lite mysigare karaktär till rummen. I den nya planlösningen gjordes väggarna som går vinkelrätt mot takstolarna extra stadiga med dubbla reglar, dubbla OSB-skivor och cc 60. Förhoppningsvis ska det motverka fler sättningar av taket.3d

 

 

Efter ombyggnationen av övervåningen blev det precis som innan tre sovrum, men räknat på ytan med ståhöjd är alla ungefär lika stora, runt 10 kvm. Det blev också plats över för ett allrum på 20 kvm och en liten ”walk in closet”. Eftersom den massiva brandväggen mellan husen är en utmärkt ljudbärare så byggde vi på den med en 10 cm tjock ljudisolerande vägg. 

Sammanfattningsvis är det ganska lätt att göra en helt ny planlösning i dessa hus. Krypgrunden gör det lätt att dra nya avlopp och med balkar har det inte varit några problem att öppna upp planlösningen. När vi grävt oss ner på djupet i husets konstruktion har vi dessutom sett många saker som fått oss att inse att originalplaceringen av väggar och balkar knappast varit den allra bästa.

Det här inlägget postades i Anslagstavlan, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.